Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2025

Στοιχεία Συνεδρίου Κόμματος Φιλελευθέρων, 23/11/1958

 

Πολιτική – Στοιχεία Συνεδρίου Κόμματος Φιλελευθέρων, 23/11/1958

Η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950 υπήρξε ιδιαίτερα ταραχώδης και γεμάτη ανακατατάξεις, καθώς η χώρα προσπαθούσε να ανακάμψει από τις συνέπειες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου Πολέμου. Μετά την ήττα του Κόμματος των Φιλελευθέρων στις εκλογές του 1952 από τον Ελληνικό Συναγερμό του Αλεξάνδρου Παπάγου, το πολιτικό τοπίο άλλαξε δραματικά. Ο Σοφοκλής Βενιζέλος, επικεφαλής του κόμματος και εγγονός του Ελευθερίου Βενιζέλου, αποσύρθηκε προσωρινά από την πολιτική σκηνή λόγω των απογοητευτικών εκλογικών αποτελεσμάτων, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στον Γεώργιο Παπανδρέου να αναλάβει την ηγεσία του Κόμματος των Φιλελευθέρων.

Ωστόσο, η πολιτική κρίση και η εσωτερική διαμάχη για την ηγεσία του κόμματος οδήγησαν τελικά στη διάσπασή του. Ο Σοφοκλής Βενιζέλος επανήλθε στην πολιτική σκηνή, ιδρύοντας τη Φιλελεύθερη Δημοκρατική Ένωση (ΦΔΕ), δημιουργώντας έτσι έναν δεύτερο πόλο φιλελεύθερων δυνάμεων. Οι πολιτικές διαμάχες εντός του φιλελεύθερου χώρου εντάθηκαν και η διάσπαση των Φιλελευθέρων δημιούργησε έναν κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο. Η ανεπανόρθωτη ρήξη μεταξύ των πρώην συμμάχων επιδείνωσε την πολιτική αστάθεια της εποχής, με τις αντιπαραθέσεις για την ηγεσία να καθορίζουν τη μελλοντική κατεύθυνση του κόμματος.

Στις εκλογές του 1956, τα δύο φιλελεύθερα κόμματα (το Κόμμα των Φιλελευθέρων και η ΦΔΕ) συμμετείχαν από κοινού στον εκλογικό συνασπισμό "Δημοκρατική Ένωση", ο οποίος κατόρθωσε να κερδίσει 132 έδρες στην ελληνική Βουλή, με το Κόμμα των Φιλελευθέρων να καταλαμβάνει 28 από αυτές. Παρά τις προσδοκίες για μεγαλύτερη επιτυχία, το Κόμμα των Φιλελευθέρων, μετά την αποχώρηση του Σοφοκλή Βενιζέλου από την ηγεσία, υπήρξε πιο ευάλωτο στην πολιτική διάσπαση και την αδυναμία ανάδειξης μιας συνεκτικής ηγεσίας.

Στις εκλογές του 1958, το Κόμμα των Φιλελευθέρων συμμετείχε αυτόνομα και αντιμετώπισε σημαντικές δυσκολίες, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση με ποσοστό 20,67% και μόλις 36 έδρες. Το αποτέλεσμα αυτό αποκάλυψε την αποδυνάμωση του κόμματος και την αδυναμία του να επανακάμψει στις εκλογές του 1958, παρότι παρέμενε σημαντική πολιτική δύναμη στην ελληνική πολιτική σκηνή.

Το Νοέμβριο του 1958 πραγματοποιήθηκε συνέδριο για την εκλογή νέου αρχηγού, και προσωρινά η ηγεσία ανατέθηκε στον Δημήτρη Γόντικα, ο οποίος ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος σε μια περίοδο κρίσης, με την πρόθεση να προετοιμάσει το έδαφος για μελλοντικές αποφάσεις και ανασυγκρότηση του κόμματος. Η ηγεσία του Γόντικα, ωστόσο, ήταν προσωρινή και αμφισβητήθηκε από τα εσωτερικά ρεύματα του κόμματος, καθώς δεν κατάφερε να επανενώσει τα διασπασμένα τμήματα των Φιλελευθέρων. Η έλλειψη συνοχής και η συνεχής πολιτική αναστάτωση δημιούργησαν κλίμα αβεβαιότητας, με το κόμμα να αναζητά σταθερότητα και ανανέωση στην ηγεσία του.

Η αλληλογραφία μεταξύ του Δημήτρη Γόντικα και του Γρηγόρη Χρυσοστόμου είναι ενδεικτική του πολιτικού κλίματος της εποχής, καταδεικνύοντας τις εντάσεις και τις δυσκολίες της πολιτικής πραγματικότητας εκείνης της περιόδου. Οι επικοινωνίες αυτές, που αποκαλύπτουν τις προσωπικές απόψεις και στρατηγικές των εμπλεκομένων, αποτελούν σημαντικό τεκμήριο για την κατανόηση της πολιτικής αστάθειας και των αλλαγών στον φιλελεύθερο χώρο, ο οποίος ακολούθησε διαφορετικές διαδρομές και αναζητήσεις για την πολιτική του ανασυγκρότηση.

 Περιεχόμενα:

  • Ιδιόχειρες σημειώσεις Γρηγόρη Χρυσοστόμου
  • Τηλεγράφημα – Πρόσκληση στο συνέδριο από τον προσωρινό Αρχηγό των Φιλελευθέρων, Δημήτρη Γόντικα
  • Απάντηση του Γρηγόρη Χρυσοστόμου στην εκπρόθεσμη πρόσκληση
  • Απάντηση του προσωρινού αρχηγού των Φιλελευθέρων, Δημήτρη Γόντικα
  • Αναλυτική πολιτική επιστολή του Γρηγόρη Χρυσοστόμου προς τον Δημήτρη Γόντικα
  • Απάντηση του προσωρινού αρχηγού των Φιλελευθέρων, Δημήτρη Γόντικα
  • Διάφορα αποκόμματα εφημερίδων σχετικά με το συνέδριο  

Σύνδεσμος αρχείου :  https://drive.google.com/file/d/10WObjWvmpi4eWktJtr5KuyMbXa_DqRcQ/view?usp=sharing 

 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου