Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2025

"Μοναρχία ή Δημοκρατία: Η στάση του Γρηγόρη Χρυσοστόμου σε μια κρίσιμη περίοδο"

Το Κόμμα των Φιλελευθέρων, με μακρά παράδοση υποστήριξης των δημοκρατικών αξιών και της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, βρέθηκε αντιμέτωπο με κρίσιμα διλήμματα την περίοδο 1946-1947. Η πολιτική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα ήταν ιδιαίτερα τεταμένη, με την έναρξη του Εμφυλίου Πολέμου και την επιστροφή της μοναρχίας στο επίκεντρο της εθνικής συζήτησης. Σε αυτό το πλαίσιο, το δημοψήφισμα της 1ης Σεπτεμβρίου 1946 αποτέλεσε σημείο καμπής για το μέλλον της χώρας, θέτοντας τα πολιτικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένων των Φιλελευθέρων, ενώπιον δύσκολων αποφάσεων.

Το δημοψήφισμα, το οποίο διεξήχθη υπό την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Τσαλδάρη και σε συνθήκες έντονης πολιτικής πόλωσης, κατέληξε υπέρ της επιστροφής του βασιλιά Γεωργίου Β', με ποσοστό 68,4%. Ωστόσο, οι συνθήκες διεξαγωγής του, με καταγγελίες για νοθεία και κρατική τρομοκρατία, κλόνισαν τη νομιμοποίησή του. Η επάνοδος του βασιλιά στις 28 Σεπτεμβρίου 1946 συνοδεύτηκε από την επαναφορά του βασιλευόμενου κοινοβουλευτικού συστήματος, αλλά και την ενίσχυση της πολιτικής πόλωσης μεταξύ φιλοβασιλικών και αντιβασιλικών δυνάμεων.

 Σε αυτή την κρίσιμη καμπή, το Κόμμα των Φιλελευθέρων παρουσίασε εσωτερικές διαιρέσεις και αμφισημία στη στάση του. Επισήμως, το κόμμα δεν κάλεσε σε αποχή από το δημοψήφισμα, αλλά εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για τη διαδικασία, χαρακτηρίζοντάς τη αμφισβητούμενη λόγω της νοθείας και του κλίματος τρομοκρατίας. Πολλά στελέχη και υποστηρικτές των Φιλελευθέρων, ωστόσο, απείχαν ανεπίσημα, θεωρώντας ότι η διαδικασία ήταν προσχηματική και ελεγχόμενη από το φιλοβασιλικό κατεστημένο. Άλλοι συμμετείχαν, είτε ψηφίζοντας υπέρ είτε κατά, ανάλογα με τις προσωπικές τους πεποιθήσεις.

Η απόφαση του κόμματος να μην υιοθετήσει μια ενιαία γραμμή είχε διπλή στόχευση: αφενός, εξέφραζε την αμφισβήτηση για τη νομιμότητα της διαδικασίας, και αφετέρου, απέφευγε την περαιτέρω πολιτική πόλωση. Παρόλα αυτά, στο εσωτερικό του κόμματος υπήρχαν έντονες διαφωνίες. Ορισμένα στελέχη έβλεπαν τη μοναρχία ως μέσο σταθερότητας και εργαλείο για την αντιμετώπιση του κομμουνιστικού κινδύνου, ενώ άλλοι παρέμεναν πιστοί στη δημοκρατική παράδοση του κόμματος, επιμένοντας στην απόρριψη της μοναρχίας.

Μέσα σε αυτό το πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο, η εισήγηση του Γρηγόρη Χρυσοστόμου προς το Κόμμα των Φιλελευθέρων αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η προσέγγισή του αντανακλά όχι μόνο τη δική του πολιτική στάση απέναντι στη μοναρχία, αλλά και τις ευρύτερες εσωκομματικές διεργασίες που διαμόρφωσαν τη στρατηγική του κόμματος σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα.

 Αρχείο: Εισηγητική θέση του Γρηγόρη Χρυσοστόμου για τη μοναρχία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου