Διάβασα το εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο του φίλου Παντελή Αθανασιάδη με θέμα: «Η αδιαλλαξία των ανταρτών το 1946 έβαψε με αίμα τον Έβρο», το οποίο δημοσιεύτηκε στο ιστολόγιο (https://sitalkisking.blogspot.com/2014/08/1946.html). Το κείμενο παρουσιάζει πολλές σημαντικές πτυχές της ταραγμένης εκείνης περιόδου. Εγώ, ωστόσο, εστίασα ιδιαίτερα στην αναφορά του συγγραφέα στις προσπάθειες που είχε καταβάλει ο βουλευτής του κόμματος των Φιλελευθέρων στον Νομό Έβρου, Γρηγόρης Χρυσοστόμου, να έρθει σε επαφή με τον Βαγγέλη Κασάπη, αρχηγό του Δημοκρατικού Στρατού. Στόχος του ήταν να αποτρέψει την κλιμάκωση και να τερματίσει τον Εμφύλιο Πόλεμο εν τη γενέσει του.
Η άποψη αυτή ενισχύεται από αναφορές του ίδιου του Βαγγέλη Κασάπη στο βιβλίο του «Ο Εμφύλιος στον Έβρο 1946-1949» (σελ. 456). Επιπλέον, ο φάκελος «Δημόσια Ασφάλεια» του Γρηγόρη Χρυσοστόμου, ο οποίος περιλαμβάνει εκατοντάδες τεκμήρια όπως προκηρύξεις, αλληλογραφία, δημοσιεύματα, κρατικά έγγραφα και αναφορές από τις υπηρεσίες δημόσιας ασφάλειας του Νομού Έβρου, προσφέρει πλούσιο υλικό για την κατανόηση αυτής της προσπάθειας. Από μια πρώτη επεξεργασία του φακέλου προκύπτουν σημαντικά στοιχεία που ενισχύουν τη σύνθεση συγκεκριμένων συμπερασμάτων.
Πρωτίστως, φαίνεται πως ο Βαγγέλης Κασάπης (γνωστός και ως «Κρίτων») δεν διακατεχόταν από φιλοβουλγαρικά αισθήματα, όπως τεκμηριώνεται από τις προκηρύξεις του. Από την άλλη, η επικοινωνία του Γρηγόρη Χρυσοστόμου με τους αντάρτες, καθώς και με κορυφαία στελέχη του Δημοκρατικού Στρατού, αναδεικνύει τον ρόλο του, ιδιαίτερα ως δίαυλου επικοινωνίας. Ο φάκελος περιλαμβάνει τόσο τις προκηρύξεις του Ευάγγελου Κασάπη όσο και του Λάμπρου.
Σημαντική είναι και η εισήγηση του Χρυσοστόμου στη συνεδρίαση της Βουλής στις 18 Νοεμβρίου 1946, καθώς και η έντονη δραστηριότητά του στις συνεδριάσεις της ίδιας περιόδου. Ο βουλευτής, μέσα από δεκάδες επιστολές και παρακλήσεις για την απελευθέρωση συλληφθέντων πολιτών, αλλά και μέσω επίμονων ενεργειών προς τη Διεύθυνση Ασφαλείας και τον ίδιο τον Υπουργό Εσωτερικών, ανέδειξε τον ανθρωπιστικό του ρόλο. Αν και είναι ίσως πρόωρο να καταλήξουμε σε τελεσίδικα συμπεράσματα, τα τεκμήρια του αρχείου του Χρυσοστόμου αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη για τη μελλοντική ιστορική έρευνα.
Με βάση το αρχείο αυτό, διαθέτουμε πλέον ουσιαστικά στοιχεία που όχι μόνο φωτίζουν άγνωστες πτυχές της εποχής, αλλά μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για μια εκτενέστερη και τεκμηριωμένη μελέτη στο μέλλον.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου